CURRY

CURRY

CURRY

Cu toate că sunt adesea confundate, pudra de curry şi frunzele de curry nu au, de fapt, legătură una cu cealaltă. Este adevărat că ambele sunt folosite pe scară largă în bucătăria indiană, dar asemănările dintre ele se termină aici. Pudra de curry este un amestec picant, compus în mod tradiţional din turmeric, chilli şi chimen, în timp ce frunzele îşi merită numele nu pentru gustul lor, ci pentru utilizarea lor extensivă în mâncăruri care conțin curry.

Aceste frunze erbacee sunt culese dintr-un copac mic, cu frunze căzătoare, numit Murraya Koenigii, originar din India şi Sri Lanka, care creşte şi în sălbăticie la poalele munţilor Himalaya. Acestea sunt puse la înmuiat sau pisate pentru a elibera aroma şi trebuie înlăturate înainte de a fi consumate.

Profilul de aromă

În interiorul fiecărei frunze verzi, lucioase de curry se ascunde o explozie de aromă ce aşteaptă să fie eliberată, cu o notă puţin iute, amăruie şi gust delicat de lămâie. Vândute întregi, pisate sau zdrobite într-un mojar, își vor dezlănțui aroma distinctă, care se aseamănă cu anasonul citric sau lămâița.

Un produs de nădejde în bucătăria sud-indiană, frunzele de curry sunt folosite în acelaşi mod în care frunzele de dafin sunt utilizate în Occident. Pudra de curry, pe de altă parte, este un amestec de condimente cu diferite grade de iuţeală şi arome şi serveşte ca bază pentru pregătirea sosului curry – contribuind la acesta cu un gust solid, aromat.

Merg foarte bine cu...

Atât frunzele de curry, cât și pudra de curry merg foarte bine în sosurile curry de carne și vegetariene. Încercați să adăugați pudră de curry la dhal cu lentile sau amestecați-o cu orez fiert pentru a da o aromă în plus deliciosului pilaf.

Alternativ, adăugați pudră de curry la amestecul de suc de lămâie și ulei de măsline, condimentat după gust, înainte de a-l folosi pentru a marina fileuri de somon.

O mulțime de rețete necesită aroma distinctă a frunzelor de curry. Scoateți-o la iveală prin prăjirea acestora într-un pic de ulei, asigurându-vă că nu ardeți frunza, înainte de a le adăuga semințelor prăjite de chimen, ardeiului iute şi ghimbirului. Se prăjește cu pui, smântână și unt și se lasă la foc mic, pentru a obţine o delicioasă mâncare cu sos curry.

Știați că...?

- Frunzele de curry sunt o plantă, iar pudra de curry este un amestec de mirodenii?

- Se crede în popor că frunzele de curry stimulează creşterea părului dacă se amestecă cu ulei și se aplică pe scalp - dar noi cu siguranță nu am recomanda acest lucru!