ROZMARIN

ROZMARIN

ROZMARIN

Știați că...?

Denumirea latină „Ros Maris” înseamnă „roua de mare”, deoarece planta se dezvoltă bine în ținuturile de lângă mare. Legenda spune că Fecioara Maria, fugind de soldații lui Irod, și-a atârnat într-o seară mantia pe un tufiș de rozmarin. Dimineața, florile albe deveniseră albastre sub mantia acesteia. De atunci, planta a ajuns cunoscută sub numele de „Rose of Mary” („Roza Mariei”). În Grecia antică se credea că rozmarinul fortifică creierul și reîmprospătează memoria. Elevii îl purtau în păr în timpul examenelor, pentru a-și îmbunătăți memoria. Asociat cu aducerea-aminte, rozmarinul era folosit la nunți și înmormântări. Se consideră că rozmarinului îi merge bine în grădina unui cămin fericit. Pentru o baie răcoritoare, adăugați o mână de rozmarin, legată în tifon, la apa de baie. Se consideră că infuzia de rozmarin calmează nervii. Rozmarinul este antiseptic și funcționează bine ca odorizant pentru respirație.

Calitatea

Rozmarinul își păstrează aroma cel mai bine sub formă de „ace întregi”, dar deoarece acestea pot fi dificil de mestecat, rozmarinul Kamis este mărunțit. Cineola este principalul ulei volatil care îi conferă aroma.

Utilizări

Presărați pe miel sau carnea de porc înainte de frigere. Se presară peste cartofi și păstârnac înainte de prăjire. Puteți prepara un sos bogat cu vin roșu, portocale și rozmarin pentru friptura de miel sau de rață. Presărați rozmarin peste cărbunii de grătar pentru un gust aromatic de afumătură. Puteți obține un sos marinat proaspăt și gustos pentru carne și pește, cu rozmarin, ulei de măsline, usturoi și zeamă de lămâie.

Informaţii nutriţionale

Valoare energetică la 100 g: 242 KCal

Proteine la 100 g: 4,9 g

Glucide la 100 g: 21 g

Grăsimi la 100 g: 15 g

Zaharuri la 100 g: 0,01 g

Acizi graşi saturaţi la 100g: 7,4 g

Fibre la 100 g: 43 g

Sodiu la 100 g: 0,05 g