MĂRAR

MĂRAR

MĂRAR

Mărarul este cel mai adesea folosit în combinație cu murăturile, dar cu această plantă dulceagă se pot face mult mai multe decât o simplă garnitură. Cunoscut în mare parte din Europa, Orientul Mijlociu și Scandinavia, mărarul are un gust distinctiv, asemănător cu cel al feniculului și țelinei. În strânsă legătură cu pătrunjelul, aroma sa proaspătă completează în special preparatele din pește și fructe de mare.

Profilul de aromă

Mărarul are un gust delicios de proaspăt, asemănător celui de citrice, cu o tonalitate delicată de verdeață. Dulceața sa delicată specifică îl face să meargă foarte bine cu usturoi și mentă, uneori fiind folosit ca înlocuitor pentru pătrunjel.

Mărunțim și uscăm mărarul în ziua în care este cules și folosim borcane sigilate pentru a-i păstra prospeţimea, aroma și culoarea verde, proaspătă.

Merge foarte bine cu...

Această plantă completează variate feluri de mâncare de pește, iar aroma sa naturală poate echilibra arome puternice, cum sunt cele ale usturoiului sau ardeiului iute. Presărați peste peștele cod cu puţin suc de lămâie înainte de a-l prăji sau amestecați-l cu ulei de măsline, oțet, muștar și miere, apoi turnați acest sos peste somon. Se poate amesteca cu cartofi noi sau morcov, pregătiți cu un cub de unt, sau se poate folosi ca alternativă răcoritoare la pătrunjel în omlete, tarte și salate. Pentru un gust răcoritor la băuturile servite reci, încercați să congelați mărarul în cuburi de gheață cu mentă.

Istoria sa

Mărarul a fost folosit la aromatizarea mâncărurilor timp de secole , dar a avut o mulțime de utilizări de-a lungul timpului. Grecii antice îl foloseau ca remediu pentru sughiț, în timp ce semințele erau folosite ca sedativ în Egiptul Antic.

Ca și în cazul pătrunjelului, grecii ofereau și împletituri din mărar sportivilor și poeților lor, care le purtau ca pe coronițe.

Datorită gustului său puternic, mărarul este folosit de mult timp pentru a scoate în evidenţă aroma naturală a legumelor, a cărnii și a altor ierburi sau condimente.

Știați că...?

- Cuvântul „mărar” ("dill" in limba engleza) vine de la „to lull” („la somn”) din vechea limbă norvegiană, deoarece vikingii au atribuit o semnificație puternică efectelor liniștitoare și sedative ale plantei

- Mărarul trebuie să aibă culoarea verde proaspăt, iar aroma să fie moderată