PIPER NEGRU

PIPER NEGRU

PIPER NEGRU

E posibil să fiți obișnuiți să utilizați acest condiment iute doar cu sare de mare, dar piperul negru se poate descurca şi singur în toate felurile de mâncare - adăugând o particularitate intensă la aproape fiecare fel de mâncare picantă. Denumit, cu secole în urmă, „Regele mirodeniilor” de către comercianții indieni, își merită pe deplin acest titlu - astăzi piperul negru este cel mai răspândit condiment din lume, și în mod special cel mai popular în Occident.

Condimentul, așa cum îl cunoaștem noi, derivă din boabele viei tropicale Piperaceae, care se fac negre atunci când sunt uscate și, ca în cazul tuturor fructelor, felul în care este cultivat îi definește aroma. Pentru a obține gustul cel mai bun, cumpărăm boabele de piper de la cultivatori specializaţi din întreaga lume.

Profilul de aromă

Bobul de piper negru este un grăunte mic, cules imediat ce se coace, devenind din verde roșu: centrul îl reprezintă o sămânță albă care conține mai multă piperină și care dă piperului iuțeala, în timp ce coaja neagră reprezintă pulpa fructului, care îi dă aroma florală, de fructe.

Pentru a-i elibera pe deplin aroma, cel mai bine ar fi să folosiți râșnița pentru piper sau mojarul, dar rețineți - odată pisat, uleiurile volatile, ascunse în fiecare boabă, se evaporă rapid. Asigurați-vă că-l adăugați la sfârșitul gătitului sau la masă – lucru care poate aduce o notă de rafinament la servire. Un tovarăș nelipsit al fripturii, în special, aroma sa naturală este scoasă în evidență prin încălzire, iar gustul distinct, lemnos este instantaneu recunoscut de mulți.

Piperului măcinat de calitate inferioară i se adaugă tulpini și capete fără miros (fructele neformate), pentru a-l spori cantitativ, dar relațiile noastre îndelungate cu mii de cultivatori din întreaga lume vă garantează că avem întotdeauna sursa de cea mai bună calitate.

Ca și în cazul strugurilor sau boabelor de cafea, soiul, proveniența și terenul în care crește piperul creează o mare varietate a aromei și iuțimii, iar boabele de piper sunt cultivate în întreaga lume.

Boabele de piper indonezian Lampong oferă o iuțime foarte robustă și un gust puternic de pin. Boabele de piper Indian Tellicherry, de culoarea ciocolatei negre, au o aromă florală și tente de cedru și cireș, dar au un gust mai puțin înțepător și iute. Boabele de piper Malabar din India sau Sarawak din Malaysia oferă o aromă mai puternică, cu un gust mai înțepător de lemn dulce.

Experienţa dovedită în găsirea celor mai bune boabe de piper, combinată cu arta îmbinării acestora pentru a oferi specialități de piper iute cu gusturi perfect îmbinate, este ceea ce face boabele noastre de piper unice.

Merge foarte bine cu ...

Picant și iute, piperul negru măcinat merge foarte bine în aproape orice fel de mâncare picantă. Frecvent folosit pentru a însufleţi sosuri, salate sau mâncăruri cu ouă sau cu brânză, puțin piper negru măcinat și un strop de oțet balsamic pot trezi chiar și dulceața căpșunilor.

Pentru un delicios fel de mâncare vegetarian, prăjiți ușor ciupercile în ulei de măsline și unt, înainte de a le așeza pe ciabatta prăjită și a le condimenta bine cu piper negru măcinat. Peste paste sau pizza, adăugaţi la final un vârf de piper negru sau presărați-l peste cartofii tăiaţi felii, cu puţină boia de ardei afumată.

Pentru sănătatea dvs., vă recomandăm să adăugați un vărf în plus de piper negru măcinat în loc de sare.

 

Care este diferența dintre piperul alb, negru, verde și roz?

- Boabele de piper verde, roșu și negru provin toate din aceleași boabe, fiind recoltate în diferite stadii de maturitate și tratate diferit pentru a le oferi o aromă și un aspect distinctiv.

- Piperul negru este rezultatul boabelor Piperaceae, devenite roșii si uscate la soare timp de 3-4 zile pentru a le valorifica tentele mai bogate de gust de fructe.

- Piperul verde este reprezentat de boabele verzi, necoapte, care se păstrează astfel pentru a-i proteja culoarea. Deoarece este mai puțin copt, are adesea o aromă mai aprinsă, mai proaspătă, cu o iuțime mai puțin piperină. Se conservă prin uscarea ușoară la aer a boabelor, departe de lumina soarelui sau prin utilizarea dioxidului de sulf sau a saramurii.

- Piperul alb este, în esență, sămânța care se află în centrul boabei de piper negru. Boabele sunt culese când sunt foarte roșii și, după uscarea la soare, sunt înmuiate și fermentate în apă timp de o săptămână. Cojile negre sunt apoi frecate în apă până cad, adesea cu mâna.

- Boabele de piper roșu și portocaliu se păstrează în același mod ca și cele de piper verde, doar că se utilizează boabele portocalii sau roșii, mai coapte.

- Boabele de piper roz nu sunt boabe de piper „adevărat”, ele provin de la arborele de piper Schinus molle, care este înrudit cu nucul de caju.

Istoria sa

Cu mii de ani în urmă, boabele de piper erau foarte apreciate de către faraonii egipteni, și chiar au fost utilizate în ritualurile de mumificare. În perioada medievală, cererea masivă de piper și alte mirodenii a reprezentat o motivație majoră pentru explorarea lumii – precum și pentru conflictele între țări. Într-adevăr, boabele de piper erau considerate a fi atât de valoroase în Evul Mediu încât erau tranzacționate ca monedă.

Știați că...?

- Boabele de piper negru trebuie să fie mari, de dimensiuni egale și să aibă o culoare bogată maronie. Cu cât este mai închisă culoarea boabei de piper, cu atât aceasta are mai multă aromă.

- Piperul încă este folosit astăzi în ceremoniile indiene ca ofertă, echivalând banii

- Oarecum surprinzător, boaba de piper este de fapt un fruct, deoarece este cultivat pe o viță, la fel ca strugurii sau fructele în boabe