Miezul de nucșoară este bine cunoscut drept condiment lemnos, cu aromă de nuci, care se găsește în copacul cu același nume. Probabil nu știți că, deși este denumit în mod eronat „nucșoară” și provine de la același copac, miezul de nucșoară este de fapt o parte separată a fructului acestui copac veșnic verde. Nucșoara este derivată din pulpa roșie a fructului de nucșoară, în timp ce miezul de nucșoară este sămânța fructului și se găsește în centru. Ambele sunt utilizate în mod tradițional în feluri de mâncare dulci sau acre, cum ar fi creme și deserturi, dar diferă puțin la aromă - cu miezul de nucșoară se însuflețesc felurile de mâncare cu un ton mai cald și cu gust mai pronunțat de nuci, iar cu nucșoara propriu-zisă aduce o aromă mai puternică și mai picantă.
Profilul de aromă
Miezul de nucșoară este plin de uleiuri esențiale cărora li se datorează aroma sa dulce specifică. Conţinutul ridicat de uleiuri garantează faptul că aroma sa este reținută cu ușurință în toate formele, astfel încât chiar și doar puțină nucșoară măcinată presărată pe deasupra poate da o aromă puternică mâncării dvs. Este foarte aromatică, cu nuanțe subtile de fruct lemnos și poate avea un gust ușor amar pentru unii. De-a lungul anilor, am dezvoltat un proces special de măcinare, pentru a păstra și mai multe dintre aceste uleiuri volatile.
Merge foarte bine cu ...
Miezul de nucșoară este considerat un bun partener pentru toate felurile de mâncare sărate sau dulci, iar aroma sa intensă face ca un vârf de cuțit să însemne mult. Utilizaţi-l pentru a aduce o notă subtilă spanacului, morcovului sau chiar sosului bolognese, presărându-l în mâncare spre sfârșitul gătitului. Un vârf de nucșoară este, de asemenea, foarte bun peste lasagna sau macaroane cu brânză sau presărat peste sosul bechamel cu foi de dafin.
Istoria sa
Gătitul cu nucșoară datează încă din secolul al IV-lea, când s-a remarcat foarte des în bucătăria asiatică. În secolul al XVIII-lea, se credea că nucșoara vindecă toate bolile, ceea ce a dus la apariția multor produse contrafăcute. Exemplele cele mai cunoscute au fost în Connecticut, unde contrabandiştii scobeau lemn în forme de nucșoară și îl vindeau drept nucșoare reale.
Știați că...?
- Nucșoara reprezintă o cultură majoră a insulei Grenada, de aceea aceasta este adesea denumită Insula de nucșoară
- Nucșoara trebuie să fie de culoare brun deschis și să aibă o aromă puternică, parfumată
- În popor se credea că nucșoara purtată la gât alungă spiritele rele