Știați că...?
Christopher Columb a adus ienibaharul în Europa în secolul al XVI-lea. Este unul dintre puţinele condimente originare din emisfera vestică și, deși s-au făcut multe încercări de a cultiva ienibaharul în alte părți ale lumii, acesta rămâne singurul condiment produs în scopuri comerciale exclusiv în această zonă. Ienibaharul era inițial utilizat de indienii americani pentru a conserva carnea și peștele. Termenul buccaneer provine de la carnea uscată cu ienibahar a indienilor Arawak, numită boucan, adoptat de pirații care foloseau insula Jamaica drept bază pentru raziile lor pe mare.
Calitatea
Boabele de ienibahar din Jamaica au cel mai mare conținut de ulei și o culoare maro-roșcat închis. Eugenolul este principalul ulei volatil care îi dă aroma.
Utilizări
Se amestecă cu suc de portocale, zahăr brun și ulei, apoi se întinde peste șunca afumată sau carnea de porc înainte de grătar. Puneți-l peste carnea de vită sau de miel pentru o aromă suplimentară picantă. Se amestecă în salată sau fructe înăbușite pentru o aromă mai completă. Utilizați-l la multe feluri de mâncare din Caraibe pentru un gust autentic.
Informaţii nutriţionale
Valoare energetică la 100 g: 358 KCal
Proteine la 100 g: 6,1 g
Glucide la 100 g: 74,3 g
Grăsimi la 100 g: 4 g