Știați că...?
Numele de „cuișoare” derivă din cuvântul francez „clou” care înseamnă „cui”, adică forma cu care se aseamănă mugurele și tulpina. În Indonezia, jumătate din producția de cuișoare se amestecă cu tutun pentru a produce țigările Kretek. Cuișoarele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiseptice, iar mirosul lor este adesea asociat cu cabinetul dentistului. Utilizarea lor pe rol de conservant în murături și mâncăruri condimentate este bine documentată. Pe vremea începuturilor civilizației chineze, oamenii din popor mestecau cuișoare pentru a-și îndulci respirația înainte de a vorbi cu împăratul. Chinezii mai foloseau cuișoarele ca anestezic ușor în cazul durerilor de dinți.
Calitatea
Cuișoarele trebuie să fie mari, pline și uleioase, cu o nuanță caldă de maro-roșcat. Majoritatea mugurilor trebuie să fie intacți. Eugenolul este principalul ulei volatil care îi dă aroma.
Utilizări
Adăugați o aromă dulce și picantă pentru a îmbogăți gustul fripturii de porc. În prealabil, crestați carnea și presărați cu cuișoare. Se adaugă la pilaful de orez și la sosul cu pâine. Adăugați cuișoare întregi la vinul fiert, împreună cu scorțișoară și semințe de coriandru. Împănați o ceapă cu două sau trei cuișoare și adăugați la plăcinta cu cotlet sau cea cu rinichi sau la mâncărurile de vită la cuptor, înainte de a le găti.
Informaţii nutriţionale
Valoare energetică la 100 g: 303 KCal
Proteine la 100 g: 6,5 g
Glucide la 100 g: 57,2 g
Grăsimi la 100 g: 5,4 g