SCORŢIŞOARĂ

SCORŢIŞOARĂ

SCORŢIŞOARĂ

Închisă în interiorul modestului baton de scorțișoară, se află o aromă lemnoasă, răcoritoare, care așteaptă să fie dezlănțuită simțurilor. Nu numai că scorțișoara este binecunoscută pentru aroma sa intensă, ci este și unul dintre cele mai vechi condimente din lume, utilizat pentru prima dată în Egiptul antic. Disponibil atât în formă de pudră, cât și în formă de baton, acest condiment aduce o notă caldă atât mâncărurilor dulci, cât și celor sărate, așa că în timpul iernii este pe deplin recunoscut și folosit. Pentru mulți, scorțișoara este un condiment specific de Crăciun, deci este folosită din plin la toate în timpul sezonului festiv, de la vin fiert, până la turtă dulce.

Profilul de aromă

Adusă de obicei din regiunea centrală Sumatra a Indoneziei, poate dura până la 20 de ani pentru ca uleiurile puternic volatile care dau scorțișoarei aroma caldă, dulce și ușor picantă să se dezvolte. Coaja este colectată în special din partea de jos a copacului, unde aroma este mai intensă și apoi tăiată, curățată și maturată la fața locului, înainte de a ajunge să fie atent ambalată.

Batoanele întregi de scorțișoară au doar un miros slab atunci când sunt adunate pentru prima dată, dar, odată rupte sau măcinate, își eliberează aroma puternică și inconfundabilă. Cu o aromă dulce și lemnoasă, scorțișoara are și o notă ușoară de citrice, iar gustul său picant este adesea asemănat cu cel intens al cuișoarelor. În afară de textură, nu există nicio diferență între aroma de scorțișoară și cea de batoane de scorțișoară, dar diferă modul în care acestea sunt utilizate. Batoanele sunt folosite în același mod ca frunzele de dafin și nu trebuie consumate. Pudra, pe de altă parte, este utilizată în amestec.

Merge foarte bine cu ...

Batoanele de scorțișoară nu sunt doar pentru vinul fiert - acestea pot fi folosite pentru a înviora o gamă largă de feluri de mâncare. Încercați să le adăugați la orezul preparat la abur în timpul gătirii, pentru a obține o încântătoare mâncare de încălzire sau amestecați-le în cafea sau ciocolată, ca mirodenie. Presărați praful de scorțișoară peste plăcinte cu mere, prăjituri și biscuiți pentru o notă plăcută. Pentru un mic dejun delicios, presărați peste pâine prăjită caldă, unsă cu unt sau peste terciul de ovăz. Poate că, în mod surprinzător, praful de scorțișoară funcționează la fel de bine și în rețetele sărate - încercați-o într-o tocăniță de vită sau de miel pentru o aromă și mai intensă.

Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei

Un ceai preparat cu miere și scorțișoară poate face bine sistemului imunitar și este folosită în mod tradițional și pentru a combate simptomele răcelii și ale gripei. Unii cred că scorțișoara ajută la digestie, în timp ce alții sugerează că poate ajuta la reglarea circulației sangvine. Institutul nostru de cercetare și-a propus să analizeze aceste afirmații printr-o serie de studii, verificându-i efectele asupra diabetului și proprietățile sale antioxidante. Articolul acestuia arată aici concluziile la care s-a ajuns.

Istorie sa

Prima utilizare documentată a scorțișoarei a fost în Egiptul antic, dar este menționată și în Vechiul Testament ca ingredient al uleiului sfânt de ungere. Este folosită în întreaga lume atât ca produs alimentar, cât și ca parfum, iar mirosul său s-a dovedit deosebit de popular printre romani. Cu toate acestea, în Evul Mediu, oferta nu a putut ține pasul cu cererea, astfel încât valoarea sa a crescut fulminant. Pentru a hrăni popoarele, exploratorii europeni au pornit în Lumea Nouă să găsească scorțișoară, dar numai atunci când comercianții portughezi au vizitat Sri Lanka la începutul secolului al XVI-lea s-a descoperit o sursă suficient de mare a acesteia.

Știați că...?

- Aldehida cinamică este principalul ulei din scorțișoară și lui i se datorează aroma sa distinctă

- Batoanele de scorțișoară trebuie să aibă o culoare brună, uniformă, ştearsă

- Cu cât nuanța cojii este mai ștearsă, cu atât este mai bună calitate scorțișoarei