ingrediente
Începeți pregătirea supei prin prepararea bulionului. Puneți legumele spălate în oală și adăugați părțile curățate ale peștelui. Umpleți cu 2 litri de apă și gătiți pentru puțin timp, apoi adăugați toate condimentele și asezonați cu sare și piper, după gust. Gătiți o oră eliminând reziduurile care vor pluti la suprafața oalei.
Între timp, tăiați codul în bucăți suficient de groase și presărați-l cu sare și piper.
Se taie ceapa și usturoiul în mod fin și se prăjesc într-o oală mare cu 2 linguri de ulei de măsline până când prind o culoare aurie. Reduceți puțin temperatura și adăugați mirodeniile una câte una pentru a elibera aroma atunci când acestea sunt cuprinse de abur. Adăugați boia dulce, apoi turnați o linguriță de busuioc. Măriți focul și adăugați roșiile pasate. Se amestecă și se gătește până când amestecul se îngroașă ușor (aproximativ 30 de minute). Apoi adăugați tot uleiul rămas și aproximativ 600 ml din zeama fiartă mai devreme. Se condimentează supa cu suc de lămâie și sos de pește și se fierbe din nou. Când supa începe să fiarbă, adăugați restul de busuioc uscat și adăugați codul tocat.
Se amestecă ușor peștele în supă și se fierbe la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. Dacă este necesar, asezonați supa cu sare și piper după gust și adăugați la final untul care va face supa mai cremoasă. Serviți supa cu fidea sau pâine și pătrunjel tocat.