MENTĂ

MENTĂ

MENTĂ

Știați că...?

Denumirea latină „mentha” vine de la „Menthe”, o nimfă fermecătoare care a fost transformată în mentă de către Proserpine, soția lui Pluto, în timpul unei crize de gelozie. Menta simbolizează ospitalitatea. Ea alungă șobolanii și șoarecii, alină înțepăturile de viespi și era folosită de către romani la albirea dinților.

Calitatea

Menta uscată trebuie să aibă o culoare verde, sănătoasă și o aromă puternic mentolată. Dacă se păstrează bine etanșată și departe de lumina soarelui, aceasta nu își va pierde aceste proprietăți.

Utilizări

Se amestecă cu oțet și puțin zahăr pentru a obține sosul de mentă pentru friptura de miel. Se presară peste mazăre sau cartofi noi, amestecată cu un cubuleț de unt. Se amestecă în cușcuș în timpul preparării, împreună cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper. Presărați mentă peste salatele verzi. Adăugați-o la iaurturi, cu castraveți cuburi, pentru un sos răcoritor de raita.

Informaţii nutriţionale

Valoare energetică la 100 g: 279 KCal

Proteine la 100 g: 24,8 g

Glucide la 100 g: 34,6 g

Grăsimi la 100 g: 4,6 g