PIPER ALB

PIPER ALB

PIPER ALB

Știați că...?

Piperul este cunoscut sub numele de „Regele condimentelor”, fiind condimentul cel mai utilizat în Occident. Comerțul cu piper și alte mirodenii a fost cauza majoră a războaielor medievale și principalul motiv pentru explorarea lumii. În Evul Mediu, boabele de piper erau folosite chiar și ca monedă de schimb. Boabele de piper negru sunt boabele verzi, necoapte, care se veștejesc și se înnegresc atunci când sunt uscate la soare. Pentru a produce piperul alb, se îndepărtează stratul exterior al fructului matur, iar miezul dur este apoi uscat la soare. Boabele de piper verde sunt boabele verzi adunate și uscate artificial pentru a-și păstra culoarea. Boabele de piper roz sunt fructele unui arbust tropical. Boabele de piper de calitate superioară rezistă mulţi ani. Gustul lor picant cald este eliberat prin măcinare și este scos mai mult în evidență prin încălzire. Cu toate acestea, o dată boabele măcinate, uleiurile volatile se evaporă rapid, astfel încât se recomandă adăugarea piperului proaspăt măcinat la masă sau spre sfârșitul gătitului. Piperul verde este cel mai nou condiment din lume, introdus abia în 1971. Acesta este mai slab decât cel negru sau alb. Piperul stimulează sucurile digestive, mărește apetitul și ajută digestia.

Calitatea

Boabele de piper negru trebuie să fie mari, de dimensiuni egale și să aibă o culoare bogată, maronie. Trebuie să fie tari, să nu conţină codițe și urme de praf.

Utilizări

Pentru a da un gust picant și iute, presărați piper negru măcinat în toate mâncărurile savuroase la sfârșitul gătitului sau la masă. Folosiți-l la sosuri sau în mâncărurile cu ouă sau brânză. Accentuați aroma căpșunilor printr-o presărare de piper negru și o picătură de oțet balsamic. Căliți ușor câteva ciuperci în ulei de măsline și unt, așezați-le pe felii prăjite de ciabatta cu măsline și condimentați bine cu piper negru măcinat.

Informaţii nutriţionale

Valoare energetică la 100 g: 529 KCal

Proteine la 100 g: 13 g

Glucide la 100 g: 68,7 g

Grăsimi la 100 g: 22,5 g