PĂTRUNJEL

PĂTRUNJEL

PĂTRUNJEL

Deși este adesea văzut ca fiind un simplu element de garnitură, pătrunjelul oferă mult mai mult decât ați putea crede. Vibrantă și gustoasă, cu o nuanță de verde aprins, această plantă nesemnificativă aduce echilibrul în aproape orice fel de mâncare sărată, deci este adesea considerată ca fiind indispensabilă în orice bucătărie. Astăzi există două soiuri de pătrunjel – cel cu frunze plate și cel cu frunze crețe, acesta din urmă fiind folosit în mod uzual pentru decorarea diverselor preparate. Cu toate acestea, pătrunjelul cu frunze plate are o aromă mai robustă, de la tulpină până la vârf, și de aceea îl alegem în produsele noastre.

Profilul de aromă

Pătrunjelul are un gust echilibrat și puțin iute, cu o notă naturală, făcându-l un ingredient bun la toate în bucătărie. Frunzele sale sunt pline de un ulei aromatic natural, acestuia datorându-i-se și aroma sa inconfundabilă.

Pentru a conserva acest ulei și culoarea și aroma proaspete oferite de acesta pătrunjelului, alegem cele mai bune frunze și apoi le uscăm uşor în aceeași zi, folosind un proces special de deshidratare. Profilul aromatic bine echilibrat al pătrunjelului vă stimulează de fapt toate papilele gustative - de la dulce la sărat, astfel încât acesta completează o multitudine de rețete savuroase, scoțând în evidență gustul și echilibrând aromele.

Merge foarte bine cu ...

Principala calitate a pătrunjelului este potrivirea sa excelentă cu alte ierburi și condimente, inclusiv cu fulgii de ardei iute, mărarul și, într-o oarecare măsură, surprinzător - cu lămâița. Pentru o combinație clasică, pătrunjelul merge foarte bine cu peștele. Încercați să presărați peste somon spre sfârșitul gătitului, adăugând și puțin suc de lămâie la final. Pătrunjelul are, de asemenea, un gust deosebit în cușcuș, salate sau omlete, și merge foarte bine cu mentă. Pentru o delicioasă mâncare vegetariană, combinați-l cu pesmet, brânză rasă și usturoi și, cu ajutorul unei linguri, umpleţi ciupercile plate cu această compoziţie, picurați ulei de măsline și coaceți până când acestea se rumenesc. Faceți un sos ușor, aromat, amestecându-l cu unt și suc de lămâie și apoi amestecați-l cu legume la cuptor sau cu cartofi noi.

Istoria sa

Prima utilizare documentată a pătrunjelului în alimentație le aparține vechilor romani, care îl consumau în același fel în care mâncăm acum salata verde. Acesta a fost utilizat pe scară largă ca garnitură încă din secolul al XVIII-lea, datorită convingerii că poate împrospăta respirația și poate neutraliza aromele puternice. De aceea, astăzi pătrunjelul este adesea asociat cu peștele și usturoiul.

Știați că...?

- Pătrunjelul trebuie să aibă o culoare verde, proaspătă, și o aromă ușoară.

- Numele pătrunjelului provine de la două cuvinte grecești: „petrose” înseamnă „rocă” (întrucât crește adesea printre pietre) și „selenium”, care se traduce în mod liber prin „țelină de piatră”.

- Romanii credeau că purtarea pătrunjelului la gât poate preveni beția