FOI DE DAFIN

FOI DE DAFIN

FOI DE DAFIN

Modesta frunză de dafin este folosită la gătit de secole și este mult mai puternică decât ați putea crede. Provenind din Marea Mediterană, crește foarte bine în climatul cald, ceea ce înseamnă că toate uleiurile sale volatile, aromate, se păstrează când sunt uscate - gata să fie eliberate atunci când foile sunt pisate sau înmuiate. Foile de dafin nu numai că înviorează singure mâncărurile; ele joacă, de asemenea, rolul perfect de susținere, reușind să scoată în evidență gustul altor ierburi și condimente, precum și pe cel al cărnii, în general sau al cărnii de pui.

Profilul de aromă

Frunzele de dafin uscate au o aromă delicată, caldă și veți constata că sunt mult mai puțin amare decât omoloagele lor proaspete. Gustul lor se aseamănă adesea cu cel al oregano-ului sau cimbrului, iar aroma ușor medicinală și aromatică se îmbină foarte bine cu mirodenii de încălzire, cum ar fi nucșoara sau fulgii de ardei iute. Frunzele de dafin sunt folosite în același mod ca bastonașele de scorțișoară, în sensul că sunt menite să aducă o altă dimensiune de aromă, dar nu trebuie să fie consumate. Cea mai mare parte a aromei ușor dulci și răcoritoare stă în uleiurile intense cu care foile sunt îmbibate, ceea ce înseamnă că zdrobirea sau ruperea unei frunze de dafin va elibera un plus de aromă - așa că trebuie să vă asigurați că le-ați îndepărtat înainte de servire. Prin uscarea ușoară a frunzelor de dafin și prin ambalarea manuală a acestora în cutii sigilate cu folie, păstrăm cât mai mult din gustul, culoarea și aroma originale.

Merg foarte bine cu...

Puterea și aroma frunzelor de dafin crește odată cu timpul de gătire, astfel încât acestea merg cel mai bine atunci când sunt utilizate la mâncăruri care necesită preparare lentă, la foc mic, cum sunt tocănițele sau sosurile. Pentru a adăuga un gust delicat la sosul clasic pentru friptură, încercați să adăugați câteva frunze întregi la sucul în care s-a fiert carnea, pe măsură ce acesta ajunge la punctul de fierbere. Zdrobiți-le în sosurile marinate pentru carne sau pui la grătar sau amestecați-le în sosul bolognese în timpul preparării acestuia. Pentru cei care preferă dulcele, adăugați o frunză de dafin în budinca de orez pentru o aromă profundă.

Istoria sa

Frunzele de dafin transformă mâncărurile din toate bucătăriile de secole întregi - de la cea indiană la cea italiană. În Grecia antică, copacii de laur erau atât de venerați încât ramurile lor erau folosite pentru încoronarea câștigătorilor luptelor, competițiilor sportive sau artistice.

Știați că...?

- Copacii de laur (sau Laurus nobilis) pe care noi îi utilizăm sunt sălbatici. Pentru a recolta frunzele, ramurile sunt tăiate pentru a asigura o nouă creștere și apoi se usucă la umbră înainte de a fi ambalate manual

- Eugenolul este componenta principală din frunzele de dafin, cel care conferă aroma intensă

- Frunza de dafin trebuie să fie mare și întreagă, cu o culoare verde sănătoasă și să fie lipsită de pete