BOIA DE ARDEI

BOIA DE ARDEI

BOIA DE ARDEI

Cu o nuanță rubinie și un gust picant, dar plăcut, boiaua de ardei este unul dintre cele mai îndrăgite condimente din lume și este de multe feluri, inclusiv dulce, iute sau afumată. Este deosebit de cunoscută în Europa, unde fiecare țară are propria sa tradiție. În Austria și Ungaria, este folosită din plin la gulașul aburind, în timp ce paella spaniolă nu ar fi completă fără un praf de boia afumată. Aroma sa picantă este utilizată și în Portugalia, unde se adaugă la mâncărurile tradiționale de pește.

Deși face parte din aceeași familie Capsicum ca ardeiul iute, boiaua de ardei este făcută din ardei dulci, deci este mult mai puțin intensă decât ardeiul iute cayenne sau decât ardeii iuţi. Acest condiment de un roșu aprins, arată grozav ca garnitură, presărat puțin peste orice, de la ouă umplute la cartofi aurii.

Profilul de aromă

Un condiment sub formă de praf care provine de la ardeii roșii, boiaua de ardei oferă o notă subtilă naturală, cu un gust dulce și piperat. Boiaua de ardei afumată are toate calitățile omonimului original, doar că mai oferă în plus un gust distinct de copt, care rezultă din faptul că este uscată deasupra unui foc de lemn de stejar. Acest ton bogat îi conferă o tentă reală, oferind o aromă unică pentru sosurile marinate, tocănițe și mâncărurile coapte la cuptor. Cultivat și ambalat cu grijă pentru a i se păstra prospețimea, depunem toate eforturile pentru a ne asigura că acest condiment vă va însufleți mâncărurile preferate.

Merge foarte bine cu...

Boiaua de ardei merge foarte bine în mâncărurile cu carne - amestecați-o în mâncărurile cu carne de porc sau pui pentru a aduce o notă profundă de aromă și culoare. Dacă doriți să cunoașteți secretul unei paelle spaniole autentice, combinați boia cu șofran. Aduce și o puternică notă de culoare mâncărurilor, așa că încercați să presărați un vârf peste ouă cu maioneză, sos alb sau supe cremoase. Pentru mâncăruri delicioase la tigaie, presărați boia de ardei peste cartofii noi cu ardei și ceapă pentru un plus extraordinar la cina de duminică. De asemenea, puteți însufleți orice salată amestecând boia de ardei cu suc de lămâie și ulei de măsline și apoi turnând abundent peste verdețuri.

Istoria sa

Deși este utilizată pe scară largă în Europa de astăzi, se crede că boiaua roșie provine din America Centrală, unde ardeii erau folosiți atât pentru mâncare, cât și ca decorațiuni. Nu a fost introdusă în Europa decât atunci când Cristofor Columb a adus-o înapoi în Spania în secolul al XV-lea, fiind totuși considerată inițial doar o plantă ornamentală. La mijlocul anilor 1900, ardeii au început să fie utilizați la gătit, iar Ungaria a fost cea care a dat startul pentru restul lumii, adoptând boiaua de ardei ca unul dintre cele mai utilizate condimente.

Știați că...?

- Cu toate că se găsește într-o varietate de forme, boiaua de ardei este cel mai frecvent disponibilă sub formă de pudră

- Ungaria este unul dintre cei mai mari furnizori de boia de ardei din lume

- Boiaua de ardei este folosită drept colorant natural