ARDEI IUTE

ARDEI IUTE

ARDEI IUTE

Cu o aromă care-ţi face gura pungă și o notă iute, chiar și o mică cantitate de ardei iute te poate face să iei foc. Având nenumărate varietăți, ardeiul iute transformă milioane de feluri de mâncare din întreaga lume de mii de ani. Cu ardeiul iute puteți condimenta subtil sau puternic și puteți aduce un binevenit plus la mâncărurile dulci sau picante.

Prin fiecare bucățică de ardei iute curge capsaicina, o componentă producătoare de iuțeală, responsabilă pentru aroma sa specifică, iar intensitățile diferite ale acesteia se măsoară în unităţi Scoville. În esență, cu cât cantitatea de capsaicină este mai mare, cu atât sunt mai mari valorile pe această scară, variind de la 0 - ardeiul gras, dulce, până la 2.200.000 – ardeiul iute Carolina Reaper.

Profilul de aromă

Ardeiul iute roșu de cayenne are o aromă intensă, afumată, deci se folosește cel mai bine cu măsură. La jumătatea scării, fulgii pisați de ardei sunt excelenți pentru a adăuga o aromă distinctă şi a oferi un aspect deosebit și pot fi folosiți după cum doriţi, presărați peste orice, de la salate la cartofi prăjiți. Pentru a maximiza gustul, cultivarea ardeilor implică multă atenție - de la găsirea celor mai bune condiții de sol și climă, la utilizarea ambalajului sigilat cu folie, pentru a le păstra aroma.

Ardeiul este mult mai concentrat în forma sa uscată şi măcinată, astfel încât chiar şi o linguriță poate oferi multă aromă. Dacă nu sunteți siguri de nivelurile dvs. de toleranță, secretul controlării iuțimii stă în alegerea momentului oportun. Pentru o abordare mai cumpătată, presărați spre sfârșitul gătitului sau adăugați la început pentru o aromă mai puternică - ardeiul se va reconstitui şi va deveni şi mai iute.

Merge foarte bine cu...

Multe rețete se pot bucura de o explozie revigorantă de ardei iute. Un vârf de ardei cayenne amestecat în sosul pentru friptură oferă o aromă puternică mesei de prânz de duminică, sosului cu curry și musacalei de cartofi. Fulgii de ardei cu suc de lămâie oferă vitalitate sosurilor marinate, fructelor de mare sau peste pâinea prăjită cu avocado în cadrul unui mic dejun sănătos și delicios. Dacă vă plac dulciurile, nu există o îmbinare mai gustoasă decât cea dintre ciocolată și ardei iute - adăugați fulgi de ardei pisați peste băutura cu cacao fierbinte sau la prăjitura de ciocolată, pentru un suflu delicat adus unui fel clasic.

Beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute

Dacă încercați să reduceți consumul de sare, ardeiul iute este o modalitate excelentă de a condimenta mâncărurile. Deși nu sunt dovedite științific, se spune că beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt multe - de la stimularea imunității și decongestionare, până la combaterea inflamației. Unele persoane consideră că ardeii Cayenne ajută la digestie şi la reducerea tensiunii arteriale. Institutul nostru de cercetare studiază aceste afirmații, efectuând o mulțime de studii și a constatat că mesele cu mai multe mirodenii au demonstrat semne de creștere a ratei metabolice și de ajutorare a digestiei. Citiţi despre acest lucru aici.

Istoria sa

Ardeii au fost aduși în Europa și India în secolele al XV-lea și al XVI-lea, când navigatorii portughezi au vizitat America Centrală. Exploratorii din Lumea Nouă au confundat iuțeala puternică a ardeiului iute (Capsicum) cu piperul negru, denumindu-și greșit propria descoperire, spre confuzia generațiilor viitoare. Ardeii iuți au fost cultivați în America de Sud și Centrală timp de mai bine de 9000 de ani și erau folosiți pentru decorare, precum și în medicamente și pentru condimente.

Știați că...?

- Pe cât de ciudat pare, ardeiul iute stă alături de roșii și cartofi în familia botanică

- Pentru a calma arsura resimțită în gură după consumul de ardei iute, beți un pahar de lapte rece

- Iuțeala ardeiului provine din pulpa acestuia, și nu din semințe, așa cum cred mulți

- Asigurați-vă că nu vă frecați la ochi după ce ați atins cu mâna ardeiul iute, deoarece capsaicina poate cauza arsuri chiar și în doze mici

- Gradul de iuțime al ardeiului depinde de locul în care acesta este cultivat - în general, cu cât este mai caldă clima, cu atât este mai iute ardeiul