ŞOFRAN

ŞOFRAN

ŞOFRAN

Şofranul este folosit pentru a adăuga o aromă, savoare și culoare distinctă atât mâncărurilor dulci, cât și celor sărate. Acest condiment special este derivat din stigmele roșii ale unei flori anume de șofran, Crocus sativus, care se dezvoltă în unele dintre cele mai sălbatice părți ale lumii și care trebuie adunate cu mâna, cu cea mai mare grijă.

Doar câte trei fire pot fi culese de la fiecare floare la un moment dat, ceea ce înseamnă că 1 gram de șofran are nevoie de 150 de flori de șofran - despre care se spune că valorează mai mult decât greutatea sa în aur.

Profilul de aromă

Şofranul este un condiment complex, astfel încât aroma sa poate fi greu de descris. Unii îl aseamănă cu turmericul mai obișnuit, în timp ce alții spun că are un gust floral și dulce care îi echilibrează tenta blândă și amăruie. Există, totuși, un lucru asupra căruia toți sunt de acord – nimic nu se aseamănă cu șofranul. Pisând șofranului înainte de a-l înmuia în apă foarte fierbinte îi eliberăm esența distinctivă, aromatică, iar gustul acestuia este intensificat și mai mult atunci când este încălzit - aveți grijă să nu-l fierbeți prea mult, deoarece aroma lui poate să scadă.

Merge foarte bine cu ...

Șofranul merge foarte bine cu o gamă largă de ierburi și condimente, de la boiaua de ardei până la rozmarin. Pentru o paella cu adevărat autentică, încercați să-l zdrobiți ușor și să-l înmuiați în puțină apă caldă înainte de a-l adăuga la orez - această tehnică funcționează bine și la risotto. Şofranul se folosește la o mare varietate de preparate europene - de la bouillabaisse-ul francez până la risotto-ul italian. Destul de ciudat, merge bine și în deserturi - încercați să preparați sorbetul de șofran cu caise și alune.

Istoria sa

Aţi putea fi surprinşi să aflați că șofranul a fost cultivat aproape de coasta Essex a Angliei timp de peste 400 de ani, iar centrul de recoltare al acestuia a fost orașul Saffron Walden, din vremea Tudorilor. Fiind unul dintre cele mai celebre condimente din lume, șofranul reprezenta un simbol al statutului social în Evul Mediu - și nu a durat mult până ce comercianţii oportuniști au început să vândă șofran contrafăcut. Practica devenise atât de larg răspândită, încât era pedepsită cu moartea - în 1444, un falsificator a fost condamnat la arderea pe rug pentru că a contrafăcut condimentul.

Fiind atât de valoros, chiar și astăzi, nu este deloc surprinzător faptul că această practică încă există. Iată de ce la McCormick am dezvoltat propriul test ADN, pentru a fi siguri de proveniența și puritatea șofranului nostru, și iată de ce vindem numai fire întregi și evităm șofranul sub formă de pulbere de calitate inferioară.

Știați că...?

- Cultivarea șofranului este o practică exactă - fiecare fir de șofran este cules manual la jumătatea toamnei și trebuie să fie recoltat în zori înainte ca floarea de crocus să se ofilească

- Cuvântul Saffron provine din limba arabă „Za’faran” – care înseamnă „galben”

- În mod normal, cu cât culoarea este mai intensă, cu atât calitatea este mai bună